CS och det svenska språket

För något år sedan, eller två, hamnade jag och en kompis i en hetsk diskussion på en CS-server.
Jag hade blivit skjuten och dog och skrev "fan".
Då skrev någon "Vårda språket!". Jag tyckte det var lite roligt, men sen svor min kompis och vi blev utslängda från servern.

Vissa anser att svordomar är fult och tyder på dåligt ordförråd men många språkforskare menar att svordomarna berikar språket. Att förbjuda svordomar är att hämma språket. Dessutom har äldre människor en annan syn på svordomar än yngre, och nuförtiden används svordomar ofta som förstärkningsord.

CS (Counter Strike) är ett spel som går ut på att döda andra spelare. En fritidssysselsättning som flera miljoner människor roas av dagligen. Men det är ju bara på låtsas.
Min syn på saken är att ett spel som går utt på att skjuta ihjäl folk inte är till för att uppfostra de som spelar. Detta verkar en del andra tycka, och därför har många servers infört olika spärrar och regler. Ofta får man inte använda svordomar eller könsord. Då kan det hända att man blir kickad (utslängd) och i vissa fall bannad (man kan inte komma in igen). Ibland byts orden bara ut, så att om man skriver "jävlar" byts det ordet ut mot något annat.
Personligen tycker jag, som sagt, att CS inte är till för att uppfostra folk. Samtidigt tycker jag att man självklart ska kicka de som trakasserar andra spelare, men om jag skriver till KRISHNA att "fan vad duktig du är", så ska jag inte bli utslängd för det.

För ett tag sedan spelade jag i en server där en kille försökte skriva en mening som inehöll någon form av svordom. Då byttes hela meningen ut mot "JAG HAR INTE BLIVIT POTTRÄNAD" eller meningar som syftade på att han var en bebis.

Jag har funderat mycket på det här, och idag blev jag riktigt sur. Jag brukar inte spela mycket CS, och idag spelade jag för första gången på över en månad. Jag hade skjutit ihjäl en kille och blev samtidigt beskjuten och jag dog jag med. Killen jag hade dödat skrev "bajs". Då skrev jag "kiss", men det byttes ut mot ":D". Det var mycket underligt, tänkte jag. Jag försökte skriva en mening, "Oj! Man kan skriva ordet bajs, men inte kiss", men hela meningen byttes ut mot "Vårda språket!".
Det hela kändes väldigt löjligt. Det kanske är onödigt att använda grova könsord, men kiss...
När jag senare blev skjuten skrev jag "rumpa". Det gick bra, och ordet byttes inte ut mot något annat. Men *poff* så blev jag utslängd från servern.

Ska man skjuta ihjäl folk så att blodet sprutar ska man göra det med vårdat språk...


Kommentarer
Postat av: Krishna

men va?! jag är ju cool ju! jag spelar inte cs:O
vadan detta?:O
förresten hade jag värsta idén på ett inlägg men glömt bort va det va:S eller... nu tror jag, jag kom på det igen:D

2007-jun-10 @ 14:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL för detta inlägg:
http://app.blogg.se/trackback/ping/5814127
RSS 2.0
hits